ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Submitted by Super User on Τετ, 26/09/2012 - 09:02
in Offers

Στο πανέμορφο νησί της Αίγινας, στο Σαρωνικό κόλπο, λιγότερο από μια ώρα με το καράβι από τον Πειραιά, δεσπόζει η μονή (γυναικείο ησυχαστήριο) της Αγίας Τριάδας με τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νεκταρίου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός ...

απέναντι από τον λόφο της Παλαιόχωρας (Μεσαιωνικής Αίγινας) μόλις 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Στον ίδιο χώρο, τα χρόνια του Βυζαντίου, υπήρχε ένα άλλο μοναστήρι -αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή- στο οποίο, ασκήτεψε η Οσία Αθανασία. Αυτό το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι αποφάσισε ο Άγιος Νεκτάριος, στα 1904, να αναστηλώσει και να στεγάσει τη μονή της Αγίας Τριάδας που ονομάστηκε έτσι, από το ναό που ο ίδιος θεμελίωσε εκεί το 1908, όταν και παραιτήθηκε από διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής για να αποσυρθεί εκεί για άσκηση. Τη νεοϊδρυθείσα μονή στελέχωσαν ορισμένες από τις πνευματικές θυγατέρες του Αγίου Νεκταρίου, με τη μοναχή Ξένη (Χρυσάνθη Στρογγυλού) να αναλαμβάνει καθήκοντα ηγουμένης.

Εκτός από τα πνευματικά του καθήκοντα, ο ταπεινός Άγιος εργαζόταν σκληρά μαζί με τους εργάτες για το χτίσιμο των κτιρίων της μονής. Καμία εργασία δεν θεωρούσε κατώτερη του, αφού και τα υποδήματα των μοναζουσών τα επιδιόρθωνε ο ίδιος. Έζησε εκεί για 12 συναπτά έτη.

Κοιμήθηκε το 1920 στις 8 Νοεμβρίου, αλλά λόγω της μεγάλης εορτής των Ταξιαρχών, η μνήμη του μετατέθηκε στις 9/11. Ετάφη έξω από την Εκκλησία, κάτω από την σκιά ενός πεύκου που είχε ο ίδιος φυτέψει και το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για πολλά χρόνια. Κάτω από το παλιό μοναστήρι έχει κτιστεί ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων, αφιερωμένος στη μνήμη του.

Ο τάφος και τα ιερά λείψανα του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, αποτελούν πανορθόδοξο θρησκευτικό προσκύνημα και πόλο έλξης χιλιάδων πιστών καθημερινά. Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που, βάζοντας το αυτί τους πάνω στον τάφο του, έχουν ακούσει πολλές φορές τον Θαυματουργό Άγιο να μετακινεί ή να κτυπάει από μέσα με τη Ράβδο του, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη ζωντανή Παρουσία του ανάμεσά μας, ενώ το ίδιο Θαύμα (χωρίς τη Ράβδο) συμβαίνει και στη Μεγάλη Εκκλησία του Αγίου, στην οποία (μέσα στο βάθος και δεξιά) φυλάσσεται το ιερό χέρι του.

Στο χώρο της μονής βρίσκεται και το πηγάδι του αγίου από όπου θαυματουργικά αναβλύζει Αγίασμα, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και το σπίτι με το δωμάτιο του Αγίου, που διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η μονή διαθέτει και ξενώνες. Λειτουργεί κάθε μέρα και εορτάζει στίς 9 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του αγίου με την κάρα του να λιτανεύεται στους δρόμους του νησιού και στις 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή των Λειψάνων του αγίου).

Τηλ.: 22970-53800 , 53805 , 53806   - Ιερό Ησυχαστήριο Αγ. Τριάδος - Πανελλήνιο Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου,18010, Αίγινα


(Πηγή: http://www.monastiria.gr)

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

Photo Gallery

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικοδομικός Συνεταιρισμός Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών Σ.Π.Ε.

Κρατίνου 7, Αθήνα
2103216720, 694 54 68 940